Nieuws


 

zaterdag 9 september 2023 BinnenteBuiten Emmakade Antiek

Op 7 september stond het fraaie huis/pand van Herman Dolstra en Joke van Houten in de picture in het programma Binnenste Buiten. t is een plaatje!

 

Het programma kun je hier terugzien: BinnensteBuiten.

 

Een fotooverzicht vind je hier: BinnensteBiuten Foto's

 

 

vrijdag 1 september 2023 Zomerfeest 2023

Op zaterdag 16 september is het Oranjwijk Zomerfeest. Met een puzzeltocht voor kinderen en volwassenen en daarna kunnen de voetjes van de vloer met de

Oranjewijkwijkband Milk & Alcohol! 

 

Opgeven graag voor 12 september via: wijkvereniging@oranjewijk.nl

vrijdag 10 maart 2023 Baggerwerkzaamheden Nieuwe Kanaal

Van 13 maart tot 30 juni 2023 worden het Nieuwe Kanaal en een deel van de Ooster- en Zuidergracht gebaggerd. De eerste Kanaalsbrug (bij de Kanaalstraat) is gesloten van 3 t/m 14 april tussen 9.00 en 16.00 uur. De tweede Kanaalsbrug (bij de Julianastraat) zal voor het afvoeren van de baggerspecie regelmatig open staan. 

 

De werkzaamheden (uitgevoerd door Jelle Bijlsma BV) starten op 13 maart. Het baggeren start op 20 maart. 

Fase 1: 20 - 31 maart: baggeren midden Nieuwe Kanaal

Fase 2: 3 - 14 april: baggeren een deel Zuider-en Oostergracht

Fase 3: 17 april - 9 juni: Baggeren zijkanten Nieuwe Kanaal. De woonschepen krijgen dan tijdelijk een ander onderkomen. 

Voor 1 juli zijn alle werkzaamheden afgerond. 

 

Foto: http://www.jellebijlsma.nl

 

donderdag 9 maart 2023 ALV + FILM

Vrijdag 10 maart: Algemene Leden Vergadering van de Wijkvereniging + Film 

 

Filmfanaat Hylke heeft weer een goeie film uitgekozen! Welke dat is, is nog een verrassing…

20.00: inleiding film door Hylke

20.30: start film

Uiteraard weer onder het genot van een borrel en hapje 🍷.

Voor de wijkleden:

Voorafgaand aan de filmavond hebben we de Algemene Leden Vergadering.

Inloop: 19.00 u (stukken liggen klaar ter inzage)

Start ALV: 19.30u

woensdag 22 februari 2023 ZONDAG 5 MAART: LEZING ANITA TERPSTRA

Buurtcafé wijkgebouw Gysbert Japicxstraat

Inloop: 16.00 uur

Lezing: 16.30 - 17.30 uur

 

Op zondag 5 maart geeft de auteur Anita Terpstra een lezing in het buurtcafé over haar laatste boek ‘Al mijn moeders’

 

Behalve dat haar opa en oma er geboren en begraven zijn, wist Anita Terpstra vrijwel niets van de geschiedenis van het Friese dorp Harkema, totdat een vriendin haar een ontluisterend artikel doorstuurde met de vraag: ‘Hier komt jouw familie toch vandaan?’ 

 

Het is het begin van een zoektocht naar de achtergrond van haar voorouders, het dorp en zijn omgeving. Een gebied dat van oudsher berucht is om zijn extreme armoede, inteelt en bevolking van alcoholisten, criminelen, zedeloze en analfabeten. Een plek waar bovendien nog tot halverwege de twintigste eeuw mensen in plaggenhutten en verbouwde kippenhokken woonden. Waarom heeft haar familie zo lang in armoede moeten leven? Het antwoord op die vraag blijkt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de veen-en heidegebieden in het oostelijke deel van Friesland, de Wouden. 

 

Al mijn moeders is een confronterende familiehistorie, over arbeiders, armoede en een gebied waar vooruitgang en welvaart eeuwenlang aan voorbijgegaan zijn. 

 

Anita Terpstra studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Eerder schreef ze thrillers, waaronder het voor de Gouden Strop genomineerde Samen. Daarnaast schreef ze Het huis vol, een succesvol non-fictieboek over grote gezinnen van vroeger, en de roman De moedermaffia.

 

Boekbeschrijvingen

 

woensdag 4 januari 2023 Walking Dinner Oranjewijk 2023

In navolging van het zeer geslaagde en drukbezochte walking dinner in april 2022 wordt er binnenkort weer eentje georganiseerd en wel op vrijdag 24 maart 2023!

 

Voor en door Oranjewijkers! 

 

Op de website: Walking Dinner Oranjewijk 2023 staat alle informatie. En daar vind je ook de aanmeldformulieren, zowel voor deelnemers als voor koks.

Wees er snel bij! Want zonder de 1,5 meter maatregel en zo kunnen er nu weliswaar meer mensen aan tafel, maar de koks ontvangen maar drie keer een groepje van vier.

donderdag 22 september 2022 Plattegrond Garage Sale 24 september

Op 30 adressen in de Oranjewijk kun je zaterdag sneupen en shoppen tussen 12.00 en 16.00 uur. En daarna kunnen de voetjes van de vloer in de speeltuin (wijkfeest)!

 

#oranjewijk #garagesale #24september #plattegrond #feestelijk #sneupenenshoppen #wijkfeest

dinsdag 20 september 2022 Bouwplannen Hoek Romkeslaan - Zuidergrachtswal

In januari 2020 heeft de gemeente Leeuwarden plannen voor nieuwbouw (appartementen) op de hoek Romkeslaan - Zuidergrachtswal voorgelegd aan de Oranjewijk. Omwonenden waren kritisch over het plan. De gemeente en Achterbosch Architecten presenteerden 13 september jl. het nieuwe ontwerp waarbij rekening is gehouden met de wensen van de omwonenden. 

Iedereen die hierover vragen op opmerkingen heeft kan deze voor 27 september mailen naar wijkpanel@oranjewijk.nl. Het wijkpanel zal deze doorgeven aan de gemeente.

 

Nieuwbouw hoek Romkeslaan - Zuidergrachtswal

vrijdag 16 september 2022 Garage Sale: 24 september 2022

In navolging van de bruisende Garage Sale van 2017 organiseert de Wijkvereniging er dit jaar weer eentje. Dus haal alle spullen die je de afgelopen vijf jaar verzameld hebt- en waar je nu vanaf wil - van zolder of uit je kelder, stal ze op je stoep en gun ze een tweede of zoveelste leven! Doe je mee? Geef dit dan voor 22 september even door via wijkvereniging@oranjewijk.nl. Zij publiceren dan t.z.t. de adressen waar geshopt kan worden.

vrijdag 16 september 2022 Zomerfeest Oranjewijk 24 september 2022

Op 24 september organiseert de wijkvereniging weer een wijkfeest voor jong en oud. Met de enige echte Oranjewijkband: Milk & Alcohol, lekkere drankjes en een spaghettidiner van 'Smakelijk Maaltijdservice'. Entree volwassenen: € 5,= (incl. maaltijd en drankjes). Kinderen gratis. I.v.m. de catering graag opgeven voor 20 september via wijkvereniging@oranjewijk.nl!

vrijdag 17 juni 2022 Wijkkrant Zomer 2022

Van de redactie:

In een levendige wijk als de onze gebeuren kwartaal in kwartaal uit altijd opmerkelijke dingen. Onze buurtcafés en filmavonden zijn weer begonnen. De kinderen hebben paaspret gehad. Op 1 april heeft een flink aantal buurtgenoten het Walking Dinner beleefd, thuis aan tafel bij andere buurtgenoten. Op een andere speciale bijeenkomst kregen de vele vrijwilligers die onze wijk rijk is van de Wijkvereniging een feestelijke borrel aangeboden.Voor het geval u wat gemist mocht hebben van al dat opmerkelijks tonen wij u in dit nummer alsnog de hoogtepunten. We hopen u hiermee natuurlijk aan te moedigen om zelf ook mee te gaan doen aan de evenementen die komen gaan. U vindt ze lekker overzichtelijk opgesomd in de Activiteitenkalender pal voorin dit blad.

 

Wijkkrant Zomer 2022

maandag 2 mei 2022 Wijkkrant voorjaar 2022

Van de redactie:

 

Zoals het omslag van onze lenteglossy laat zien en

ook in de Oranjewijk/Tulpenburg en omstreken

overduidelijk blijkt zijn we in de lente aanbeland.

Corona lijkt zo goed als achter de rug en ons

buurthuis draait weer op volle toeren. Overal in de

wijk wordt geklust, verbouwd, gegraven, geharkt en

geschoffeld en dat vonden we zó opvallend dat we er

de achterkant van uw lijfblad aan gewijd hebben. Als

je dat allemaal ziet gaan je eigen handen wellicht ook

jeuken.

 

Veel plezier met deze nieuwe jaargang van de

ORANJEWIJK ONS KONINKRIJK.

 

Wijkkrant Voorjaar 2022