Oranjewijk

De Oranjewijk is een kleine wijk in Leeuwarden, gelegen tussen het Zuiderplein en de Julianastraat en tussen het Nieuwe Kanaal en het spoor Leeuwarden-Groningen. De wijk heeft veel monumentale panden (de oudste dateren uit de 18e eeuw) en karakteristieke straten, maar sinds de jaren '90 ook veel nieuwbouw. In de wijk wonen opvallend veel creatieve mensen (schrijvers, dichters, schilders, grafici, beeldhouwers), studenten (27%) en jonge gezinnen (24%). Het is een gewilde en kinderrijke woonwijk, vlakbij het centrum van de stad.

 

De Wijk- en Speeltuinvereniging Oranjewijk heeft een aantal actieve commissies die zorgen voor reuring, vermaak en verfraaiing. De speeltuin heeft een centrale plek in het oude deel van de wijk en wordt bezocht door verschillende leeftijdsgroepen. Daarnaast organiseert de wijkvereniging vele activiteiten voor jong en oud. 

 

In 2019 is de Stichting Nieuwe Energie Oranjewijk (NEO) opgericht door een aantal Oranjewijkbewoners. NEO helpt de bewoners en geeft adviezen via het Energie- en Bouwloket, door buurtbewoners met elkaar in contact te brengen, en met elektrische deelauto’s en laadpalen in de wijk.

 

Dankzij de inspanningen van NEO is de Oranjewijk nu officieel Proeftuin Aardgasvrije Wijk (PAW)Daarmee krijgt onze wijk extra financiële ondersteuning, die de komende acht jaar wordt uitgegeven. Lid worden? Of meer info? Nieuwe Energie Oranjewijk

 

Op 18 november 2023 is het Energieloket Oranjewijk Isoleert geopend. Het Energieloket geeft advies over isolatieverbetering, financiering, subsidies en meer.